Afscheid van vijfvoudig Nederlands kampioen Lemsteraak BS2

|

 

Na 3 dagen racen onder varierende omstandigheden kwam ook dit jaar de Buikschuiver II als Nederlands Kampioen over de streep.  De strijd om de titel was dit jaar extra spannend door sterk zeilen van de jonge bemanningen van de Maasvogel (tweede plek) en de Marie Charlotte III (derde plek) en door toedoen van het weer.

Zo finishten er in de zaterdagochtendwedstrijd slechts vier schepen binnen de tijdslimiet omdat de wind weg viel. De lange-baanwedstrijd op de zondag werd bepaald door een enorme windshift in het laatste rak, die nog voor een aantal wisselingen in de stand zorgde.

Ondanks dit alles wist Peter Houtzagers als schipper van de Buikschuiver II de titel voor de vijfde maal op rij binnen te halen. Deze vijfde titel betekent helaas ook het afscheid van Peter en de BS2 in de top van de Lemsterakenklasse. Hij wil zich meer gaat richten op zijn gezinsleven en zijn bedrijf Sailmon.  Peter heeft met de BS2 het lemsteraken-zeilen naar een hoger niveau weten te tillen en andere teams weten te pushen tot vernieuwing van schepen en verjonging van bemanning, wat uiteindelijk de klasse zeker ten goede zal komen.

Naast het afscheid van Peter Houtzagers was er ook het afscheid van Ruud van Hilst met de Wadwaai. Na meer dan 30 jaar aanwezigheid in de VA-klasse, laat Ruud nu een motorjacht bouwen bij de Workumer Jachthaven.

Er is nog een mogelijkheid Peter en de BS2 te bewonderen, want komend weekend (23 en 24 september) zal de Hylper Hurdsilerij voor de tiende maal plaatsvinden. Hier zal Peter Houtzagers met de BS2 voor de achtste maal succesvol proberen te zijn. Deze twee dagen wedstrijdzeilen, met daarnaast een geweldig walprogramma in de avond, beloven een mooie afsluiting te worden van het wedstrijdseizoen van de VA-klasse.

Volledige uitslag ONK:
1. BS2
2. Maasvogel
3.
Marie Charlotte III
4. Papegaai
5. HL3
6.
Warber
7. Grote Jager
8. Zilveren Zwaan
9. Wadwaai
10. WK15
11. Kaatje
12. Flaenende Ingel